BİRLEŞEREK KAZANACAĞIZ

EKOSİSTEMİN BOZULMASI NEDENİYLE DOĞA ÜÇ CAN DAHA ALDI…

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin

ARTVİN ŞAVŞAT KARAYOLU ÜZERİNDE YAŞANAN ÖLÜMLÜ KAZA, EKOLOJİK DENGEYİ DÜŞÜNMEDEN YAPILAN BARAJ VE HES PROJELERİNİN BİR SONUCUDUR.

Bölgemizde barajların yapımı ile birlikte toprakla buluşan su’yun seviyesi yükseldi. Suya doyan toprak  altı taş- kaya olduğundan kayma hızını artırdı. Zaten depremsellik ve heyelan riski yüksek bölgede diğer faktörlerle birlikte genel olarak yağmur oranının artması neticesinde sürekli yumuşayan ve taş üstünde 20-25 cm’lik bir ince tabaka olan toprak kayma eğilimleri gösterdi. Bu arada eski yolun yukarılarından yapılan yeni baraj yolları yapım esnasında patlatmalarla birlikte yerinden oynatılan kayalar eğimli yerlerde kalınca sonradan dışsal etkilerle tehdit oluşturmaya başladı. Derin dere barajı etrafında yapılan çelik tel örgü çalışması maalesef Artvin Şavşat arasında çok az yerlerde yapıldı. Ayrıca 2014-2017 Çoruh havzası bölgesinde çalışılması planlanan heyelan engelleme çalışmaları hemen hemen hiç yapılmadı. Sayısız Hes, Baraj, taş ocağı, maden, orman kesimleri doğal dengeyi bozdu. Milyonlarca yılda oluşmuş ekosistemin bozulması, yağmurun, selin, kasırga gibi tüm felaketlerin temelini oluşturdu. İnsan ve diğer tüm canlıların yaşamlarını sürdürülebilmeleri her geçen gün güçleşiyor. Bu nedenle yaşananlar kader değildir ve usulüne göre yapılmamış hafriyat çalışmaları, sonradan temizlenmeyen taş ve moloz, diğer tüm etkenlerle birlikte adeta bu tür facialara davetiye çıkaran vahşi bir kapitalist anlayışıdır. İnsana yakışan ve doğanın azami korunduğu gelişmiş ülkeler de yapılan böylesine çalışmalarda, gerekli tedbirler de alındığı için ölümle sonuçlanan kazalar ender görülmektedir. Bu nedenle son ölümlü kazada tedbir öncelikli çalışmaları gereğince yaptırmayan ve yapmayan sorumluların ciddi payları olduğunu düşünmekteyiz.

Daha birkaç gün önce, sakin şehir ünvanı almış Şavşat için yapılan bir etkinliğin arkasından böylesine ölümlü kazanın haberi bizleri derinden üzmüştür.Kazada sürücü Ahmet Çoban ile oğlu 6 yaşındaki Umut Çoban ve 52 yaşındaki Yunus Çoban  otomobilde feci şekilde can vermiş olup, 46 yaşındaki İsminur Köker ise yaralı olarak kaldırıldığı Şavşat Devlet Hastanesinde tedavi altına alınmıştır. Bir daha böylesine üzücü ve ölümlü kazaların yaşanmaması için çalışmaların, durdurulup İlimiz ve ilçemiz için daha güzel projelerin yapılmasını, Dere, orman, yayla ve meralarımızın ivedilikle koruma altına alınmasını, ölümlü vakaya sebep olmuş sorumluların ortaya çıkarılmasını talep ediyoruz. Şavşat Dernekleri Federasyonu olarak gelişmelerin takipçisi olacağız.

 

ŞAVŞAT DERNEKLERİ FEDERASYONU (ŞAVŞAT-FED)

www.savsatfed.org

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin